https://zeleni-4ista4i.com/

Пет начина да поддържате къщата си хладна през летните горещини

Лятото ще дойде преди да се усетите, а с него ще дойдат и летните жеги! Не карайте къщата си да се чувства като сауна, опитвайки се да спестите сметката си за енергия. Вместо това следвайте тези съвети и поддържайте дома си прохладен през летните жеги.

1) ИЗПОЛЗВАЙТЕ ВЛАГОУЛОВИТЕЛ В КЪЩАТА. Влажността прави горещия въздух още по-горещ. Използването на влагоуловител премахва влагата от въздуха, което прави температурата да се усеща по-точно. Високата влажност може да повреди електрониката и технологиите, а в най-лошия случай да причини мухъл, капещи тръби и други щети по къщата. Влагоуловител също осигурява облекчение на тези с алергии и астма.

2) ИНСТАЛИРАЙТЕ ПРОГРАМИРУЕМ ТЕРМОСТАТ. Според Consumer Reports, програмируемите термостати могат да намалят около 180 долара годишно от сметката ви за енергия чрез автоматично повишаване или понижаване на температурата в дома ви, в зависимост от зададения от вас график. Можете да зададете делничните дни на по-висока температура, когато няма никой вкъщи, и автоматично да включите, за да намалите температурата, преди да пристигнете.

3) ЗАПЕЧАТАЙТЕ ВАШИТЕ КАНАЛИ. Спуканите канали представляват 25% от разходите за охлаждане в средностатистически дом. Признаците за изтичане на въздуховод включват:

  • Горещи или хладни места във вашия дом
  • Прашни стаи, след като включите вашата HVAC система
  • Високи сметки за комунални услуги

Няма значение колко енергийно ефективна е вашата HVAC система, ако нагрятият или охладеният въздух не се транспортира правилно около дома ви поради течове във вашите въздуховоди.

4) ЗАСАДЕТЕ ДЪРВО ЗА СЯНКА. Стратегически засадете дърво, което ще расте, за да осигури естествена сянка за вашите прозорци. Те не само ще осигурят сянка, но дърветата също така охлаждат и овлажняват въздуха чрез процес, наречен евапотранспирация.

5) НЕ УВЕЛИЧАВАЙТЕ ТОПЛИНАТА ВЪТРЕ. Опитайте се да вършите домакинска работа, която използва уреди, генериращи топлина, като пране, използване на съдомиялна машина или печка, рано сутрин или вечер, когато навън е по-хладно. Когато е възможно, използвайте алтернативи като готвене навън на скара или използване на тостер вместо фурна с котлон. Закачете мокрите дрехи на въже за пране, вместо да използвате сушилнята. Компютрите също могат да генерират много топлина, ако бъдат оставени да работят. Не забравяйте да ги изключите, когато не се използват.

Следвайте тези съвети, за да имате прохладно и комфортно лято, за да можете да се наслаждавате на дома си без високите разходи за комунални услуги.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Zeleni-4Ista4I